24.10. - 6.12. 2024

Andrej Dúbravský
Protest of a Dead Bee

Maliar Andrej Dúbravský sa po piatich rokoch predstaví v Bratislave novou sólo výstavou s názvom Protest of a Dead Bee.

V časoch turbulentného spoločenského diania, ktoré na mnohých z nás ťaživo dopadá, si maliar kladie prirodzené otázky: Ako ďalej? Ako normálne žiť?

Zameranie pozornosti na prírodu a sex v jeho prípade nie je únikom, ale oslobodením. Z neho čerpá energiu, aby mohol čeliť zložitosti a tlaku súčasnej spoločnosti.

Včely a ich úloha v ekosystéme predstavujú konštantu, z pohľadu ľudského a politického diania takmer „večnú“, aj keď zraniteľnú. Včela je pre autora objektom (nielen) maliarskeho záujmu, ale zároveň symbolom aj autoportrétom.

Mŕtvu včelu v názve objavil Dúbravský po návrate do svojho domu z protestu v Bratislave. Včela zomrela, pretože vletela na verandu a oddelila sa od svojho prirodzeného prostredia. Jej osud vzbudzuje úvahy o tom, čo je pre nás zdravé, o hranici medzi bezpečným domovom a škodlivou izoláciou. Napätie medzi útulnosťou a klaustrofóbiou bude evokovať aj výstavná architektúra, na ktorej autor spolupracuje so scénografom Jurajom Kuchárekom.

Dúbravský sa púšťa do maliarskych experimentov, ktoré prinášajú nové obrazové vrstvy (metaforické aj doslovné). Na obrazoch sa objavujú vertikálne vzory, ktoré evokujú autorovu posteľnú bielizeň alebo pyžamo (možno symbol domova, intímneho priestoru). Pribúda vrstvenie štruktúr a čarbaníc aj pastóznych ťahov štetca, ktoré sa uplatňujú najmä na zmyselných opeľovaných kvetoch. Téma prírody, hmyzu a kvetov, sa organicky prelína aj so živočíšnosťou, sexualitou a dokonca existenciálnou úvahou nad zmyslom a dočasnosťou ľudského života.

Kurátorkou výstavy je Alexandra Tamásová.

Andrej Dúbravský (1987, Nové Zámky) patrí medzi najvýraznejšie osobnosti súčasnej slovenskej umeleckej scény. V rokoch 2004 – 2008 študoval na ŠÚV v oddelení kameňosochárstva a v rokoch 2008 – 2014 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Dúbravského diela skúmajú témy ako sexuálna identita, vzťah človeka k prírode a environmentálne otázky. Od roku 2009 aktívne vystavuje nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach Slovenskej národnej galérie, Galérie mesta Bratislavy a v početných súkromných zbierkach. Žije a tvorí v Rastislaviciach na juhozápadnom Slovensku a v New Yorku.

 

Výstavný program galérie v roku 2024 podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.